Un oli per a cada ocasió (i per cada mos)

Ens afanyem en aprendre molt sobre el vi, en saber maridar-lo, en conèixer les varietats, en triar-lo IMG_8839segons el que menjarem. Però, tot i que som en un país olivarer, no fem el mateix amb els olis.
Per sort, cada vegada són més els cuiners i cuineres que li donen la importància que té. Fins i tot, regalen als seus comensals tastos d’olis de diferents olives, procedències o coupatges abans dels àpats, o deixen diferents tipus d’olis a taula per acabar d’amanir els plats. 
Des d’Olis Bargalló volem subratllar que hi ha un oli (o tipus d’oli) per a cada plat. N’hi ha que tenen un marcat caràcter amarg, picant o dolç, i per tant poden combinar millor amb uns ingredients o altres. Existeixen molts tipus d’olis (a Espanya hi ha més de 260 varietats d’olives), però ens centrarem en les més comunes. Així que, aquí van algunes recomanacions per saber quin triar en cada moment. 

  • L’arbequina fa olis aromàtics, afruitats, amb notes de poma, plàtan i ametlla. És suau i dolç, així que és ideal per a aliments suaus, com ara peixos cuits o a la planxa, amanides, salses com ara la maionesa, postres, pa de pessic… 
  • La varietat cornicabra fa olis forts i molt aromàtics.Amb notes a poma i herbes, fulla d’olivera i ametlla. Una mica amargant i picant. És ideal per a amanides, verdures, guisats i estofats de carns com ara el xai o el porc. 
  • La varietat d’empeltre fa olis dolços i suaus, pràcticament sense picor ni amarg. És afruitat amb notes d’ametlla. Per ser tan suau és ideal per formatges, sopes, purés, peixos i amanides, també per a postres. 
  • La varietat picual, fa un oli lleugerament amargant i afruitat amb un color verdós. Té més cos i personalitat, i presenta notes de fulla d’olivera, figuera i tomàquet vermell. És lleugerament picant i amarg. Marida molt bé amb embotits, formatges i plats intensos com ara guisats, arrossos. I és ideal per a fer un bon pa amb tomàquet. També és el millor oli per a fregits, ja que és el que més aguanta les altes temperatures. 
  • La varietat hojiblanca combina molt bé al gaspatxo i altres sopes fredes, ja que és molt afruitada i suau. Les seves notes de poma i plàtan són ideals per a ingredients com els que porta el gaspatxo.