Tast d'olis per a principiants

tast olisCom diferenciar un oli d’un altre? Com distingir les característiques organolèptiques d’un oli? El tast d’olis és tot un art, i per als principiants pot semblar d’allò més complicat. Ni molt menys!  Des d’Olis Bargalló volem donar-te  alguns consells per poder fer un tast d’oli. El primer que has de tenir clar és la classificació més senzilla dels tipus d’olis:

  • Verge extra: no presenta absolutament cap defecte, ni químic, ni sensorial. Es pot envasar directament. 
  • Verge: presenta algun defecte en molt baixa intensitat, que un consumidor normal difícilment identificaria. Es pot envasar, però només amb la denominació verge. 
  • Verge llampant: presenta defectes marcats químicament o sensorial. No és pot envasar directament i ha d’anar a la indústria de refinació, on serveix de base dels olis d’oliva de 0,4º i 1º.

 
 

Una vegada tenim clara aquesta classificació, procedirem al tast en tres fases:
  • Amb l’Anàlisi Visual valorarem l’aspecte. Com a bons o normals seran els olis que presentin un aspecte net de filtrat i de decantació. En el cas de l’oli, el color no és un element determinant per a la cata, per la qual cosa s’utilitzen copes de color àmbar o blau.
  • Amb l’Anàlisi Olfactiu ens centrarem en les sensacions aromàtiques que es desprenen, si són agradables -aromes de fruita madura, fruita d’oliva, poma, fulles o herba verda-; o desagradables – aroma avinagrat, avinat, agre, humitat, metàl·lic i ranci-.
  • Finalment, les sensacions de l’oli en la boca –Anàlisi Gustatiu-. Es valoren segons la intensitat, el sabor i la qualitat de l’oli.  Els atributs positius són: afruitat d’oliva (verd/madur), fruites madures (poma, platan, cirera,…), verd (herba/fulla), amarg, picant, dolç, astringent i d’altres atributs.  Són defectes: gust avinat/agre/vinagre, humitat, ranci i d’altres efectes (olives gelades, morca…).

 
 

Ara només falta practicar, amb Olis Bargalló, és clar!