Per què l’oli d’oliva verge extra és el millor per a la nostra salut?

Les nombroses qualitats salutíferes de l’oli d’oliva verge extra són avalades per experts i nutricionistes. Des d’Olis Bargalló també recordem que l’OOVE és el millor però, realment per què?

L’oli d’oliva extra és el que s’elabora amb les millors olives, un suc natural d’oliva que s’ha obtingut directament de l’oliva per procediments mecànics. No hi intervenen processos de refinament ni cap tipus d’additiu. A més, és un oli sense defectes, i la seva acidesa màxima serà del 0,8%. 

Un oli que destaca per la seva riquesa en àcid oleic, tocoferoles, hidroxitirosol i fitoesteroles. Pel que fa a les seves qualitats per a la nostra salut es poden resumir en les següents: 

  • L’àcid oleic redueix el colesterol LDL i augmenta el colesterol HDL.
  • Conté vitamines K, que protegeixen les neurones cerebrals, creant una prevenció contra l’Alzheimer. 
  • És ric en vitamines E, les quals ens donen propietats antioxidants.
  • Conté carotenoides, les quals actuen com a percussors de la vitamina A, un gran antioxidant. 

Quins altres olis són saludables?

Un dels últims estudis que avalen aquestes qualitats l’ha realitzat l’Institut del Greix (IG). Aquest centre de recerca adscrit al Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) ha dut a terme un estudi -publicat en la revista Nutrients- en el qual proposa un nou sistema de puntuació per a avaluar la qualitat nutricional dels olis i els greixos comestibles. En aquest estudi, el CSIC ha avaluat 32 olis i ha conclòs que l’oli d’oliva verge extra ocupa el 1r lloc amb una puntuació de 100. Un greix que destaca per la seva superior qualitat, major contingut d’antioxidants i millor preservació de les característiques organolèptiques.

Darrera de l’oli d’oliva verge extra se situen amb un triple empat tres greixos comestibles: l’oli d’oliva refinat, l’oli de pinyolada d’oliva i l’oli de lli, tots amb 86 punts. A més, l’estudi del CSIC revela que tots els olis vegetals, excepte la margarina i l’oli de coco, tenen una puntuació per sobre del 50. La resta de grasses animals -excepte el greix de peix- avaluades van tenir puntuacions per sota de 50.