Olis vegetals, més enllà de l’OOVE

Tot i que des d’Olis Bargalló sempre remarquem les propietats salutíferes de l’oli d’oliva verge extra, la nostra passió per l’oli ens ha impulsat des de fa anys a investigar altres tipus de greixos vegetals, per a no només ampliar la nostra oferta de productes, sinó també per a satisfer les necessitats dels nostres clients.
De fet, ara, amb la “crisi de l’oli de gira-sol”, provocada pel conflicte a Ucraïna, des d’Olis Bargalló hem llançat un nou oli vegetal d’alt rendiment per als nostres clients d’horeca, una alternativa a l’oli de gira-sol que aquest tipus de client tant utilitza. 
I és que, a més de l’OOVE, des d’Olis Bargalló volem explicar-te que existeixen altres olis vegetals de qualitat i compatibles amb la vida sana. Alternatives a l’oli d’oliva, fins i tot, al popular oli de gira-sol. Fem un repàs. 
 

 1. Oli de llinosa (de llavors de lli).

Està format majoritàriament per àcids grassos insaturats. És un alt oleic, amb un 20 i un 27%, i destaca sobretot el 53 i 57% d’àcid alfa-linolènic, que forma part dels àcids grassos Omega-3 i és essencial per a l’ésser humà.També fins a un 22% d’àcid linoleic, un altre àcid essencial. Per la seva riquesa en àcids essencials, es pot usar en dietes veganes. No és apte, però, per a fregir.
 

 1. Oli de sèsam

És un clàssic de la cuina xinesa i coreana, on aprecien la seva forta aroma i el sabor que dona a determinats plats cuinats en wok. Posseeix un alt percentatge d’àcids grassos insaturats, destacant per un 35% d’oleic i un 35% de linoleic. Conté una gran aportació de vitamina E i minerals com el zinc.
 

 1. Oli de nous

Posseeix un 91% d’àcids grassos insaturats, sobretot poliinsaturats (63%) i una bona part d’ells Omega-3, la qual cosa fa que aquest oli tingui un valor nutritiu excepcional. Es pot utilitzar en amanides o carns fredes, pel seu bon sabor. El seu punt negatiu és el seu alt preu.

 1. Oli d’argan

L’argan (Argania spinosa) és un arbust originari del sud del Marroc que produeix unes llavors de les quals s’extreu oli i que en la cuina berebere s’empra en substitució de l’oli d’oliva. A causa del seu alt percentatge (55%) en àcid oleic, pot utilitzar-se per a cuinar i fregir, però també es pot prendre en cru. Destaca el seu alt contingut en vitamina E i polifenols antioxidants.
 

 1. Oli de canola o de colza

Al nostre país té molt mala premsa, per l’oli de colza adulterat que en els any 80 va causar un gran mal a la salut de centenars de persones. No obstant això, l’oli de colza natural és un bon oli, i apte per al consum. S’extreu de la llavor de la colza i s’empra especialment en el nord d’Europa. De fet, a Alemanya pràcticament es cuina amb aquest oli en exclusiva. És ric en àcids grassos essencials: alfa-linolènic i linoleic.

 1. Oli de coco

L’oli de coco és especialment usat pel seu sabor dolç característic i la seva estructura mantegosa i semisòlida, ja que conté un alt percentatge d’àcids grassos saturats i molt pocs insaturats (a penes un 8%). S’utilitza en la cuina de sud-est asiàtic com a condiment, base de sopes o salsa per a preparar curri, carns i peixos, així com també en molts plats africans. A causa de la seva estructura, també s’usa com a greix hidrogenat.
 

 1. Oli de gira-sol

L’oli de gira-sol és el més usat al nostre país, així com també a França, després del d’oliva. En l’oli de gira-sol trobem diversos nutrients interessants, com la vitamina E o la vitamina A. Aquesta última està en una forma particular, denominada “*carotenoides”, que no presenta els riscos de la vitamina A en forma de *retinol (trobada en productes d’origen animal). 
 

 1. Oli de soia

És l’oli de major producció mundial, per davant del de gira-sol i el de colza. Nutricionalment destaca per la seva riquesa en àcid alfa-linolènic, si bé té major proporció d’àcids grassos poliinsaturats enfront dels monoinsaturats. Es relaciona als àcids grassos poliinsaturats Omega-6, com el linoleic, amb problemes cardiovasculars. 
 

 1. Oli de blat de moro

És un altre oli d’ampli ús pel seu preu assequible i per tenir una baixa proporció de greix saturades, encara que en la seva composició dominen les poliinsaturades. Pel seu sabor poc pronunciat és ideal per a amanides, salses o maioneses.
 

 1. Oli de cacauet

Té una bona proporció d’àcids grassos monoinsaurats, sobretot oleic, que pot arribar a ser el 72%, i poliinsaturats, principalment linoleic. Aguanta bé les altes temperatures, per la qual cosa a Àsia se l’usa amb freqüència per a les preparacions en wok. Pel seu sabor suau i neutre, és adequat per a vinagretes, maioneses i amanides.
 

 1. Oli de sèsam

El seu ús està molt estès en el sud-est asiàtic, sobretot la Xina i Corea, on la utilitzen com a amaniment de preparacions culinàries, principalment els fideus, guisats en wok, amanides i *tatakis. En ell trobem bones quantitats d’àcids grassos poliinsaturats, sobretot omega 6, antioxidants, vitamines E i B i sesamina, una substància que té propietats antiinflamatòries. Fins i tot ajuda a reduir els nivells de glucosa en diabètics amb pressió arterial alta.
 
Com veiem, les alternatives a l’oli d’oliva i de gira-sol, els més utilitzats en les nostres cuines, són moltes. I si penses que l’aportació calòrica pot ser determinant, veuràs que no hi ha grans diferències. Vegem quines calories aporten 100 grams d’oli de…:

 •  Oliva: 900 quilocalories
 •  Gira-sol: 899 quilocalories
 •  Soia: 899 quilocalories
 •  Colza: 900 quilocalories
 •  Cacauet: 899 quilocalories
 •  Blat de moro: 900 quilocalories
 •  Sèsam: 900 quilocalories
 •  Germen de blat: 899 quilocalories

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_empty_space height=”32px”][vc_separator type=”normal” position=”center” color=”#649632″ border_style=”solid”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]

Últimes notícies

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][latest_post type=”boxes” number_of_columns=”4″ order_by=”date” order=”DESC” display_category=”0″ display_date=”1″ display_comments=”0″ display_like=”0″ display_share=”0″ display_author=”0″ category=”noticies” text_length=”0″][/vc_column][/vc_row]