Falses faules sobre l'oli d'oliva verge extra (OOVE) 

L’oli d’oliva és un dels aliments bàsics de la dieta mediterrània. A Espanya ens vanagloriem de ser el principal productor d’aquest autèntic or líquid. No obstant això, la gran majoria de nosaltres continuem desconeixent les qualitats, les funcions, els beneficis, els orígens, les varietats… de l’oli.
 
Precisament, aquest desconeixement fa que corrin per les xarxes nombrosos falsos mites o fake news sobre aquest autèntic elixir de salut. Que si no serveix per a cuinar, que si engreixa, que si és molt car, que si no caduca… Faules sobre l’oli d’oliva verge extra (OOVE) que desvirtuen els beneficis que té un producte que constitueix la base de la Dieta Mediterrània, considerada Patrimoni Immaterial de la Humanitat. 
 
Des d’Olis Bargalló seguim la nostra labor de donar a conèixer el nostre més preuat aliment. En aquest nou article, ens traiem de sobre els dubtes sobre les llegendes urbanes més esteses entorn de l’OOVE.
 

L’oli d’oliva engreixa i és dolent per al cor

En els anys 70 es va reproduir un mantra que catalogava a l’OOVE com un aliment dolent, un gras nociu per a les dietes saludables. Posteriorment, innombrables estudis científics avalen tot el contrari: l’oli d’oliva és un excel·lent aliat del nostre cor i de la nostra salut. És cardiosaludable, gràcies als seus nombrosos àcids grassos monoinsaturats, a més de l’àcid oleic. Sobre el mite de si engreixa, convé recordar que com a oli no deixa de ser un greix. No obstant això, l’oli no tindria un efecte negatiu sobre el nostre pes si mantenim una vida saludable; evitem els fregits en excés i fem almenys 1 hora d’exercici regular. 
 

El bon oli ha de ser de color verd i fosc

No exactament. Pot tenir aquest color, efectivament, però no té per què. De fet, el color no és un indicador de la qualitat de l’oli. Si no fos així, els tastos d’oli no es realitzarien amb gots opacs (el color no ha d’alterar la percepció del tastador). El color dependrà de la varietat d’oliva amb la qual s’elabori, del seu grau de maduració, del clima o del temps transcorregut des de la seva recol·lecció fins que es processa, i d’altres aspectes. Hi ha excel·lents olis que tenen matisos més clars i no per això deixen de ser bons. 
 

Un OOVE és de qualitat si s’ha solidificat

Els millors OOVE han d’envasar-se en envasos opacs, tant de vidre fosc com en llaunes, per a evitar l’oxidació i l’envelliment de l’oli d’oliva, així que, poder comprovar que el líquid s’ha solidificat ja és un mal presagi sobre la seva qualitat. Però a més, el fet que l’oli es congeli a baixes temperatures és una cosa que ocorre amb tots els olis. De fet, altres olis refinats de baixa qualitat també presenten aquest fons espès i blanquinós en els mesos més freds. Pel que aquesta qualitat no és indicatiu de la qualitat. 
 

L’oli no caduca

L’oli és com un ésser viu, que evoluciona. Sempre és més recomanable prendre-ho fresc, i no deixar passar més de dos anys des de la seva extracció i embotellat per a consumir-ho. I és que, l’oli a poc a poc va perdent propietats, tant organolèptiques com de viscositat. Per això és tan important conservar-ho correctament. 
 

L’AOVE no serveix per a cuinar o per a fregir

Encara avui hi ha persones que mai cuinen (sobretot fregits) amb oli d’oliva perquè pensen que no és bo, que “es crema” abans. Efectivament, hi ha altres olis molt recomanables per a les fritades, com a nostre Bargasol. Però el que fa de Bargasol l’oli perfecte per als fregits és, precisament, una característica que emula la principal propietat de l’OOVE: l’alt oleic. L’oli Bargasol està compost per àcids grassos monoinsaturats, la qual cosa li permet resistir molt millor la fritada a altes temperatures (fins a 220 °C). Aquests àcids grassos monoinsaturats són els que trobem en el OOVE, per això, té el “punt de fum” o de sobreescalfament superior al d’altres olis. 
 

L’oli d’oliva és car

El preu de l’oli d’oliva a Espanya és variable segons la producció. Comparat amb altres olis és efectivament més car que els altres. No obstant això aquesta anàlisi no deixa de ser simplista. L’oli d’oliva condeix molt i proporciona molt sabor, per la qual cosa és un aliat en la nostra taula que sempre deixarà el seu toc. A més, apostar per aquest autèntic “or líquid”, per aquesta joia de la gastronomia, és apostar per la qualitat. Té preu la qualitat?
 
[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_empty_space height=”32px”][vc_separator type=”normal” position=”center” color=”#649632″ border_style=”solid”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]

Últimes notícies

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][latest_post type=”boxes” number_of_columns=”4″ order_by=”date” order=”DESC” display_category=”0″ display_date=”1″ display_comments=”0″ display_like=”0″ display_share=”0″ display_author=”0″ category=”noticies” text_length=”0″][/vc_column][/vc_row]