Más controles para la calidad del aceite de oliva

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Des d’Olis Bargalló sempre aboguem per la qualitat dels olis i per a preservar i potenciar els olis que compleixen els màxims requisits. Aquest estiu, estem d’enhorabona, perquè el Consell de Ministres ha aprovat una norma de qualitat de l’oli d’oliva i de l’orujo d’oliva (Reial Decret 760/2021) que, finalment, reivindica una històrica del sector olivarer, ja que l’anterior normativa datava del 1983. Amb aquest reial decret pel qual s’aprova la norma de qualitat de l’oli d’oliva i d’orujo d’oliva, s’impulsarà  la qualitat d’aquest aliment, i es fomentarà el coneixement de les seves propietats entre els consumidors, ajudant-nos a situar-lo en el lloc que li correspon. 
Aquest decret recull una sèrie de requisits sobre traçabilitat, elaboració i envasament de l’oli que permetran situar als nostres olis d’oliva com els de major qualitat a nivell mundial i amb les màximes garanties en tot el procés d’elaboració. 
El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació també crearà un “Codi de Bones Pràctiques” per a reforçar la imatge de l’oli d’oliva verge extra (OOVE) i prestigiar aquest producte davant el consumidor. 
Principals prohibicions i exigències
Entre tots els punts del reial decret destacarem aquí els que des d’Olis Bargalló considerem de més importància per a l’impuls d’aquest producte que tant estimem, l’oli d’oliva. 

  • Amb la finalitat d’evitar confusions entre els consumidors, els termes “verge” i “verge extra”, denominacions per al pur suc d’oliva, només es podran utilitzar per a l’oli d’oliva i no per a cap altre greix vegetal en el mercat espanyol.
  • Es reforça la prohibició de barrejar oli d’oliva amb altres olis. A partir d’ara, queda prohibit que aliments que porten en la seva composició oli d’oliva puguin destacar-ho en la denominació de venda (si hauran de fer-ho en la llista d’ingredients) amb la finalitat d’evitar enganys al consumidor. Per exemple, els amaniments o condiments amb base d’oli d’oliva no podran utilitzar els esments “oli d’oliva o orujo d’oliva” en la seva denominació comercial.
  • Es prohibeix a Espanya la pràctica coneguda com ‘refrescat’, que consisteix a barrejar olis d’oliva verges de la campanya en curs amb uns altres de campanyes precedents a fi de millorar les característiques organolèptiques del producte més antic. Es tracta d’una pràctica permesa en la normativa anterior, de fa gairebé 40 anys.
  • La cerca de la màxima transparència també es reforçarà amb la publicació d’informes de resultats dels controls de conformitat i de traçabilitat del producte. L’accés dels consumidors a aquests informes és un altre element per a traslladar-los la màxima seguretat sobre els productes que consumeixen.
  • Per primera vegada, s’obliga a portar un sistema de traçabilitat estandarditzat, molt exigent, que redundarà en majors garanties per al consumidor. A més, s’obliga al fet que els moviments d’oli vagin emparats per documents d’acompanyament, eina indispensable per a un major control. Així, els moviments d’olis a granel hauran d’anar acompanyats d’un butlletí d’anàlisi que garanteixi que la categoria declarada és la que diu ser. Aquest sistema de control, que no existeix en cap altre país del món, col·loca a Espanya al capdavant de les exigències de qualitat de l’oli d’oliva.
  • Es recorda que els envasos disposats amb oli d’oliva verge extra per als consumidors finals en els restaurants i col·lectivitats han de ser  d’un sol ús (que no es puguin reomplir), amb l’objectiu d’evitar pràctiques fraudulentes.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_empty_space height=”32px”][vc_separator type=”normal” position=”center” color=”#649632″ border_style=”solid”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]

Últimas noticias

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][latest_post type=”boxes” number_of_columns=”4″ order_by=”date” order=”DESC” display_category=”0″ display_date=”1″ display_comments=”0″ display_like=”0″ display_share=”0″ display_author=”0″ category=”noticies” text_length=”0″][/vc_column][/vc_row]