L'oli d'oliva verge extra, el més saludable per als nens

aceite-de-oliva-para-el-pelo2Molts pares  es qüestionen si poden o no donar-los als seus fills petits oli d’oliva verge extra, quan poden incloure-ho en la seva dieta, com aconseguir que els agradi… L’experiència és un grau, i molts altres pares ja amb nens majors segurament sabran ja les respostes. És important remarcar que, des de molt primerenca edat, els nens han d’aprendre a menjar variadament i saludable. I en aquest sentit, l’oli d’oliva no ha de faltar en els seus menús diaris. La resposta a tots aquests dubtes inicials és clara: és molt recomanable començar al més aviat possible a incloure l’oli d’oliva en els menjars dels nens. De fet, és important, fins i tot, que els nens consumeixin oli d’oliva des d’abans de néixer. Una mare que consumeix oli d’oliva afavoreix el bon desenvolupament fetal i una aportació adequada de vitamina E. A més, protegeix als nens de l’asma i d’algunes al·lèrgies. 
Perquè, els beneficis que aporta el consum habitual d’oli d’oliva verge extra als més petits de la casa són molts, i des de fa anys demostrables amb estudis científics. Per exemple, la vitamina E i l’àcid oleic que conté l’oli d’oliva verge extra contribueixen al creixement i a la mineralització dels ossos dels nens. D’altra banda, en els seus primers anys de vida, els nens requereixen d’una gran quantitat d’energia i l’oli d’oliva verge extra és el greix més saludable que existeix, ja que en la seva major part està compost de grassa monoinsaturada, i a més és ric en polifenols i antioxidants naturals. A més, es tracta d’un aliment que protegeix la salut de les artèries, també les dels petits.  
Però tots aquests beneficis, es donen si l’oli d’oliva és verge extra, el de major qualitat. 
Com introduir l’oli en les seves dietes
Una altra dada rellevant sobre l’oli i els nens és que el greix que compon l’oli d’oliva verge extra és la més semblant a la que es troba en la llet materna, per aquest motiu la seva digestió és més fàcil. Dit això, per a començar a introduir l’oli d’oliva en les dietes dels bebès, cal tenir en compte una premissa senzilla: introduir-ho de forma gradual i en els aliments preferits pels petits. Sobre la quantitat recomanada, anirà canviant, però més o menys, es recomanen uns 20 o 30 grams d’oli d’oliva diari o entre 2 i 3 cullerades soperes, repartides al llarg del dia. 
Com introduir-ho en els plats? Per exemple, quan comencen amb els purés és fàcil afegir unes gotes d’oli d’oliva verge extra en les verdures, amb la carn o el peix. Afegir una cullerada d’oli d’oliva verge extra als seus primers purés millorarà el seu sabor i facilitarà el període de transició. És recomanable afegir-ho quan les verdures estan ja cuites i just abans de triturar-les. L’oli ideal en aquest cas pot ser un arbequina, de sabor més suau i molt poca picor. 
Quan els nens comencen amb els aliments més sòlids, cal anar provant amb sabors més arriscats. Per exemple, se’ls pot oferir mig tomàquet amb unes gotes d’oli d’oliva verge extra, perquè vagin menjant a poc a poc, i amb les mans. I més endavant, no oblidar les gotes d’or líquid en amanides, sopes, plats de carn i peix… fins a arribar als fregits a partir dels dos o tres anys, quan els nens comencen a menjar pràcticament tots els aliments.