Cinc falsos mites sobre l’oli d’oliva

aceite-de-oliva-limonSom el principal país productor d’oli d’oliva del món, amb unes 2,3 hectàrees de conreu d’oliveres, però no som pas el que més consumeix, ni tampoc el que més en sap sobre l’oli d’oliva i l’olivera. Per davant d’Espanya, en consum per càpita, estan Grècia i Itàlia.
I és que, tot i que el nostre paisatge està impregnat d’oliveres, tot i que la nostra cuina es basa en l’oli d’oliva, encara ens manca molt coneixement del que és considerat l’or líquid. De fet, hi ha molts falsos mites que envolten aquest món i que la població encara no els té prou clars. Des d’Olis Bargalló t’aclarirem algunes d’aquestes idees preconcebudes.

 1. El color determina la qualitat de l’oli. Fals.
  Quan l’oli prové d’una collita primerenca, l’oliva té més clorofil·la, per això l’oli és més verdós. A més, hi ha varietats d’olives que són més verdoses (com ara l’hojiblanca) i d’altres més daurades (com la manzanilla). En tot cas, el color no és un indicatiu de la qualitat.
 2. Si pica i amarga l’oli és dolent. Fals.
  La picor i l’amargor d’un oli d’oliva són el que atribueixen a cada producte la seva peculiar intensitat que, a més, és un atribut positiu.
  La varietat de l’oliva influirà en aquesta major amargor o picor, aquestes dues característiques denoten una alta qualitat de l’oli d’oliva verge extra. Els olis intensos poden ser igual de bons quant a qualitat es refereix.
 3. Si l’oli es solidifica és que és un bon oli. Fals.
  L’oli es solidifica quan baixa molt de temperatura, però no és en cap cas indicatiu de què sigui millor o pitjor oli.
 4. L’oli d’oliva engreixa. Fals.
  Entre els molts beneficis de l’oli d’oliva verge extra per a la salut, cal recordar que és un aliment que té propietats saciants per la qual cosa és inclòs pels nutricionistes en les dietes d’aprimament.
 5. Un bon oli d’oliva verge extra no serveix per a cuinar. Fals.
  De fet, seria el millor oli amb què cuinar, ja que aguanta molt millor que la resta les altres temperatures, i triga molt més a degradar-se.
  Hi ha molts estudis que avalen aquesta idea: l’oli d’oliva verge extra és un producte 100% recomanable per a cuinar, pel seu sabor i el seu valor nutritiu, ja que en fregir l’oli es generen majors nivells de fenols, responsables de l’antienvelliment i la prevenció de malalties.